Mikor válassz valamilyen szakvizsgával rendelkező masszőrt?

romb34b
tr9b
romb34b

Ebben a blogbejegyzésben arról szeretnék írni, hogy mikor válassz valamilyen szakvizsgával rendelkező masszőrt, és mely esetekben lehet ezt figyelmen kívül hagyni. Itt most nem arra gondolok, hogy a szolgáltatás, amit a masszőr végez, ANTSZ engedélyhez kötött egészségügyi rendelőben történik-e, vagy csak egy hagyományos masszázs szalonban, hanem az egyéni képzettségére. Szeretném itt az elején leszögezni, hogy ez az én személyes véleményem, és nem kőbe vésett protokollt ismertetek. Én magam is több frissítő masszőr végzettséggel rendelkező kollégát ismerek, akikre bátran rábízom magam, merem tovább ajánlani, mert tudom, hogy jó kezekben van nála az ember. Sajnos ismerek olyan gyógymasszőr kollégát is, akihez nem fordulnék, ha valamilyen mozgásszervi problémám lenne. Ez tapasztalat. Tudom, ezek szélsőségek, de előfordulnak, és úgy érzem ezt meg kellett említenem, hogy teljes, valós legyen a kép.

Bárki nyugodtan járhat a számára szimpatikus masszőrhöz, legyen gyógymasszőr, masszázsterapeuta, vagy frissítő masszőr. Egy egészséges embert bárki masszírozhat, még otthon a családtagok is. Kárt nem igazán tudnak okozni, ha ésszerű keretek között használják az erejüket, és nem nyomkodnak eleve kellemetlen helyekre. De, ha problémája, fájdalma van, és pár frissítő masszázs után sem változik, érdemes olyan kollégát keresnie, akinek szakmai előmenetele révén nagyobb rálátása van az adott tünetekre, és célzott kezeléssel segíteni tud annak megszüntetésében. Fontos, hogy mindig tisztában legyünk azzal, hogy mit miért csinálunk. Könnyen fokozni lehet bizonyos panaszokat, ha nem szakszerűen, megfelelő technikával próbáljuk megoldani a problémákat. Ha a panasz eleve nagyobb, vagy rosszabbodik, esetleg valamilyen alapbetegség is van, abban az estben először orvost kell felkeresni, majd egy megfelelő kompetenciával rendelkező masszőrt.
Egy frissítő masszőr képzés pár hét alatt lezajlik, és legtöbbször csak a Svédmasszázs fogások betanulására elegendő ez az idő. A gyógymasszőr képzés másfél-két évig tart, és kb. 1400 tanórából áll. Mindenre kiterjedő oktatást kapnak a tanulók, de talán az egyik legfontosabb, hogy az óráik 60%-a gyakorlat. Ami eleinte tanműhelyben, később kórházakban, szanatóriumokban, estleg fürdőkben zajlik. Itt testközelből találkoznak megoldandó feladatokkal, és a visszacsatolást is személyesen élhetik meg. Megismerkednek a képzés alatt többek közt anatómiával, élettannal, egészségügyi alapismeretekkel, ezenkívül gyógymasszőrök részere összeállított belgyógyászati, bőrgyógyászati, reumatológiai alapismeretekkel is. A gyakorlat része a svédmasszázs, szegmentmasszázs, kötőszöveti masszázs, ízületek kimozgatása, hidro és balneo terápiás kezelések.

Azok, akik több időt és energiát fektetnek saját képzésükbe, feltételezhetően nagyobb elhivatottsággal rendelkeznek és jobb szakemberré szeretnének válni. Ugyanez igaz az alternatív mozgás és masszázs (AMM) terapeutákra is. Az ő képzésük talán a gyógymasszőrökénél is összetettebb. Ugyanúgy elvégzik az egészségügyi alapmodult, emellett természetgyógyász alapmodulból is vizsgát tesznek. Megismerkednek a kínai, ajurvéda, tibeti gyógymódok alapjaival, a szervek, szervrendszerek kapcsolatával, azok összefüggéseivel, kezelési lehetőségeikkel. Az alapmodulok sikeres vizsgája után szakosodnak a természetgyógyászok, és ezzel megkezdődik a gyakorlati képzéssorozat. Ilyen szak az AMM is, mely szakképzésen elsajátítják a tanulók a különböző keleti masszázsokat, és megtanulják azok hatásait az emberi szervezetre, hogy miként lehet pozitívan befolyásolni azt, és az öngyógyító folyamatokat serkenteni. Ezenkívül elsajátítanak mozgásterápiás rendszereket, amiket megtaníthatnak vendégeiknek otthoni tornaként, és házifeladatként alkalmazhatják, így saját maguk is be vannak vonva a gyógyulásukba. Emellett különböző légzéstechnikákat is be tudnak vonni a kezelésbe, melyekkel gyorsabb javulást érhetnek el a problémák kezelésénél. Így elmondhatjuk, az AMM terapeuta egészében tekint a hozzá forduló személyre, hiszen holisztikus szemléletmódot sajátított el. Több fajta állapotfelmérést tanulnak meg, amiből mindenki saját maga számára összeállítja a saját praxisában a leginkább használhatót. Széles kezelési repertoárral rendelkeznek, melyekből merítve több módon egyszerre segítik a hozzájuk fordulót az egészség útján elindítani. Ez a természetgyógyász képzés kb 1,5 évig tart. Ezután, hogy szakvizsgára lehessen jelentkezni, szűkséges 4 különböző rendelőben gyakorlati időt tölteni, hogy ezáltal bele láthassanak a tanulók valódi esetekbe és a terápiákba. 2 hét orvos-természetgyógyász rendelőben, 1 hét Hko (hagyományos kínai orvosi) vagy akupunktúrás orvosi rendelőben, 2 hét gyógytornász mellett, és 50 óra egy Alternatív mozgás-és masszázsterapeuta mellett.

Erre a szakmára is igaz az a közhely, hogy minél mélyebbre ásunk a tanulmányozásában, annál inkább azt érezhetjük, keveset tudunk még. Sajnos a magyarországi államilag elismert gyógymasszőr és természetgyógyász képzések már kicsit elavultnak számítanak az európai szinthez képest, és megújulásra szorulnak. Remélhetőleg a közeljövőben az illetékesek bővítik a tananyagot. Hogy csak egyet emeljek ki a hiányosságok közül, nagyon kevés információt nyújtanak például a fasciák szerepéről, a fascia láncok mozgásszervrendszerben betöltött helyéről, diszfunkcióiról és kezelési lehetőségeiről. Ahhoz, hogy igazán jó szakember válhasson belőlünk elengedhetetlen, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat, kövessük a legújabb kezelési trendeket, hogy minél szélesebb körben tudjunk megoldást kínálni a hozzánk fordulók számára.

Nemes-Bazsó Ingrid