Fájdalmak és mozgásbeszűkülések kialakulása

romb34b
tr9b
romb34b

Mozgásunkat a központi idegrendszer mindig a lehetőségeihez képest a legoptimálisabban állítja be, és ez alapján megy végbe a mozdulat. Tulajdonképpen reflexmechanizmusokon keresztül szabályozza, és ha ezekben a folyamatokban valamilyen külső vagy belső ingerek miatt változás áll be, akkor az izmokban és/vagy a szalagok tónusában is változás lép fel. Ezek a tónusváltozások tesztelhetőek, ezáltal megérthető a kialakulásuk és természetesen a diszfunkciók korrigálhatóak is.

Három féle tónust különböztetünk meg az izmoknál, kötőszövetnél (fascia) és szalagoknál: normál, túlfeszült, blokkolt. Ha valami oknál fogva tartósan kialakul egy blokkoltság vagy túlfeszülés, akkor várhatóan túlterhelődik az a testrész, és a központi idegrendszer további izmokat blokkol, vagy túlfeszít. Próbálja a statikát és a mozgást a lehetőségekhez képest a leghatékonyabban végrehajtani. Az emberi szervezet nem minden esetben tudja helyre állítani ezeket a diszfunkciókat magától, és ez további problémát generál, ilyenkor jön létre egy diszfunkcionális láncolat.

A mozgást izomcsoportok, izom/fascia láncokhoz tartozó izmok összehangolt munkája végzi megfelelő bekapcsolási sorrendben. Ha van olyan izom, amit a központi idegrendszer védelmi mechanizmusa blokkol, és ennek ellenére folyamatos terhelés alá helyezzük, akkor be is léptünk a sérülések előszobájába. Mivel nincs meg a megfelelő agy-ideg-izom-(fascia) kapcsolat, és a mozgásban már fellelhető egy szoftveres hiba, ami egy információ áramlási hibát jelent, akkor az izmok nem tudnak a megfelelő pillanatban megfeszülni, vagy éppen elernyedni, megnyúlni. Ilyenkor jöhet létre egy rándulás, húzódás, de akár súlyosabb sérülések is.

Tehát, különbséget tudunk tenni a sérülések kialakulásában abból a szempontból, hogy véletlen balesetről van szó, mely egy rossz mozdulat miatt történik, vagy mert eleve bizonyos izmok, szalagok, diszfunkciósok (szoftver hiba) voltak, és a túlterhelődés végett történt a sérülés (hardver) valahol a mozgásszervrendszerben. Ezeknek a jelenségeknek legtöbbször van előzménye, fájdalmas mozgás, lecsökkent ízületi mozgásterjedelem, vagy csak valamilyen diszkomfort érzés, esetleg teljesítmény csökkenés. Ha időben keresünk fel szakembert, akkor célzott teszteléssel könnyedén kideríthetjük a problémák hátterében meghúzódó okokat, és megelőzhetjük a további állapotromlást, sérülést. Az, hogy milyen okok hozhatnak létre ilyen diszfunkciókat a testünkben, egy következő blogbejegyzésemben olvashattok majd.


Nemes Róbert