Piriformis (Körte alakú izom)

romb34b
tr9b
romb34b

Nagyon sokan emlegetik ennek “pici” izomnak a fontosságát,
mely nem alaptalan. Tudnivaló hogy szinte mindig van érintettsége derék panaszok hátterében, ha nem is mint a kiváltók ok.

A tesztelés lényeges pontja egy állapotfelmérésnek, hogy kiderüljön miért feszült pl az egyik oldalon, és miért gyenge/blokkolt a másik oldalon a piriformis. Ezen tesztek nélkül általában nem lehet tartós eredménnyel derék panaszokat enyhíteni, ha kiváltó okok között ott van a körte alakú izom állandó feszülése egy olyan stresszor miatt, amit nap mint nap tápanyagként bejuttatunk a szervezetbe, de nem okoz semmilyen emésztőrendszeri panaszt hogy rájöhessünk, ezzel valami nem stimmel.

Az iliopsoassal együtt, ez az izom is átnyúlik a sacroiliacalis ízületen és kiemelt szerepe van az ízület stabilizálásában. Ha a fent említett szituáció lép fel, mikor az egyik oldalon túlfeszült, a másikon pedig gyenge, akkor ebben az ízületben egy blokk keletkezik, mely további problémákat generál. Attól függ, hogy milyen pozícióban blokkolódik a medence lapát a keresztcsonthoz képest, válik gyengévé az egyik oldalon a combfeszítő, a másik oldalon a combhajlító egyidejüleg. De változhat a farizmok, vagy az ágyéki gerinc szalagok tónusa is. Sokszor összefüggés található az ágyéki gerinc ízületi blokkjai és a piriformis diszfunkciói között is, mint mikor mindkét oldalon blokkoltságot/gyengeséget találunk a piriformisban. Sok esetben az érintett izmok normalizálásán keresztül megszűnik azonnal a csigolyák közötti becsípődés és múlik a fájdalom.

De nem ritka, mikor urogenitális panaszok hátterében is ezen izom tónusváltozása áll a háttérben. Lehet akár mindkét nemnél egyaránt impotencia, vagy fájdalmas közösülés is.

Ha hasonló panaszaid vannak, gyere el a Balance & Motionba egy ingyenes állapotfelmérésre, és kiderítjük a problémád okát.
Nemes Róbert